Повече от пет часа бъдещето евентуално коалиционно управлениe на страната -

...
Повече от пет часа бъдещето евентуално коалиционно управлениe на страната -
Коментари Харесай

Детска болница ще се изгради след анализ на нуждите

Повече от пет часа бъдещето вероятно съдружно управлениe на страната - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", разисква ограниченията, промените и проблемите, които би трябвало да бъдат решени в българското опазване на здравето. 

Партиите си поставиха за цел да стартира построяването на Национална детска болница. Това обаче, напълно разумно, ще е след разбор на потребностите - какъв брой кревати, какъв брой и какви лекари, медицински сестри са нужни. Евентуалната коалиция си сложи период да извърши заложеното до края на идната година.

Припомняме, че концепцията за градеж на Национална детска болница е най-малко от 30 години, само че до момента не е осъществена. Първоначално желание бе да се помести детската болница в сградата на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че по-късно тя беше мина към структурите на Софийския университет с цел подкрепяне на Медицинския факултет с база за образование на студентите. През 2019 година здравното министерство обявяви обществена поръчка за градеж на лечебно заведение с реорганизация на действителен градеж, зарязан от години. След неодобрение на цивилен организации, лекари и архитекти, някогашният премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и градежът да стартира " на чисто ". През юли тази година служебното отраслово министерство разгласи, че е преустановен договорът с консорциум от компании от групата на " Главболгарстрой "  за създаване на нова детска болница.

Безплатни медикаменти за децата до 14 годишна възраст

Искането бе  " Българска социалистическа партия за България ". За страдание това предизвика партиите и се стигна до спор и обвинявания в популизъм. Според Българска социалистическа партия обаче всички медикаменти (с изключение на медикаментите за редки заболявания) за деца до 14 годишна възраст би трябвало да бъдат безвъзмездни. Предложението беше контрирано от Тая Андреева от " Демократична България ", която пък предложи минимално присъединяване на родителите на пациентите в заплащането, тъй като по този начин ще ли да имат тласък и отговорност да съблюдават лекуването. Социалистът Георги Михайлов дефинира позицията ѝ като " хлапащина " и " липса на политически опит ". Тя отвърна в своя отбрана, че " не може да се натрупат политически дивиденти на база популизъм ".

Ще останат ли лечебните заведения търговски сдружения?

За това партиите не съумяха да се схванат. За смяната упорстваха от  " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ". Останалите обединения обаче са съгласни, че би трябвало да има смяна в статута на лечебните заведения, само че по какъв начин това ще се случи, към този момент не се знае.

Минимално и оптимално съответствие сред заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения

Преговарящите към този момент са единни, че е редно да се вкара " минимално и оптимално съответствие сред заплащането и
бонусите на работещите в лечебните заведения, ползващи обществен запас ". Идеята е на Асен Василев от " Продължаваме промяната ", като задачата е да няма фрапантни разлики в парите. Василев не за първи път дава образец, че в лечебните заведения заплащането на високите постове се получава от бонуси, които не е известно на какъв принцип се образуват.

Бъдещите ръководещи се се ангажираха да работят върху консолидираното на парамедиците, лекарските асистенти и фелдшери назад в здравната система, като се даде опция за независима процедура, сходно на медицинските сестри и акушерките.

На край Асен Василев съобщи, че като предстоящ финансов министър ще се опита да спре " течовете " в системата на опазването на здравето. По този метод ще бъде обезпечен финансовият запас, който ще бъде нужен за плануванаъа здравна промяна. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР